Achilles Veen met opgeheven hoofd uit KNVB Beker

WhatsApp Image 2024-08-21 at 08.53.58

Achilles Veen trof het niet met de loting voor de tweede voorronde van de TOTO KNVB Beker. Het mocht op bezoek bij hoogvlieger in de Derde Divisie Sparta Nijkerk. De groen-witten wisten de huid echter zeer duur te verkopen en moesten pas capituleren in de verlenging. Eindstand 4-2

Het zag er aanvankelijk allemaal rooskleurig uit voor Achilles Veen. De ploeg van Dennis van der Steen was in de eerste helft de bovenliggende partij en wist dat om te zetten in verschillende doelrijpe kansen. Jari Koenraat kreeg in de ‘zestien’ de bal aangespeeld en had behoorlijk wat ruimte, maar hij raakte met zijn inzet de bal niet goed en de doelman van Sparta Nijkerk kon de inzet keren. Na 18 minuten spelen een mooie actie van Jochem Scheij over de rechter kant. Zijn voorzet komt net achter Pim Goossens, maar via een Spartaans been wel voor de voeten van Jari Koenraat. De doelman staat opnieuw een treffer in de weg van de links voor.

In de 20e minuut wat Jens Verschuren gevaarlijk met een kopbal uit een hoekschop van Philippe van Arnhem, maar hij ziet zijn inzet over gaan. Slechts 2 minuten later opnieuw een grote kans voor Jens Verschuren. De keeper van Sparta Nijkerk bokst een voorzet half weg en Jens Verschuren heeft de bal voor het inkoppen. Hij doet dit met kracht, maar net te hoog. Zijn inzet komt terug het veld in via de lat. In de eerstvolgende aanval is het wel raak. Het is Philippe van Arnhem die kan opstomen en hij besluit een keer uit te halen. Met een lage schuiver, die licht van richting veranderd wordt, vindt hij de linker benedenhoek en zet Achilles Veen op een 0-1 voorsprong!

Tussendoor was Sparta Nijkerk slechts gevaarlijk met een aantal voorzetten die steeds gemist werden en hoekschoppen die steevast de doelmond uit gekopt werden door Pim Goossens. Ook in het slot van de eerste helft datzelfde spelbeeld met tussendoor nog één gevaarlijke Veense aanval. Opnieuw een goede actie en voorzet van Jochem Scheij. Pim Goossens denkt binnen te kunnen schieten, maar wordt nog knap verdedigd door een inglijdende Spartaanse verdediger.

Ook in de openingsfase van de tweede helft is Achilles Veen nog de bovenliggende partij en Sparta Nijkerk heeft al snel twee gele kaarten te pakken om de Veense ploeg te kunnen temmen. In de 59e minuut gaat de bal voor Achilles Veen op de stip vanwege een handsbal van een Spartaanse verdediger. Pim Goossens gaat achter de bal staan en werkt koeltjes de 0-2 binnen.

Een prachtige voorsprong dus voor Achilles Veen met nog een half uur te spelen. Sparta Nijkerk stroopt daarna echter de mouwen op en weet binnen 5 minuten de achterstand weg te werken en de stand alweer op 2-2 te brengen.

Als Ayrton Statie dan in de 75e minuut zijn tweede gele kaart krijgt en Achilles Veen dus met 10 verder moet, wordt het voor Achilles Veen een kwestie van tegenhouden om er een verlenging en wellicht een strafschoppenserie uit te halen.

Achilles Veen laat zich dus terugzakken Sparta Nijkerk dringt aan, maar komt in de slotfase van de 90 minuten niet echt tot grote kansen waardoor een verlenging volgt.

In de verlenging zien we opnieuw een Sparta Nijkerk dat aandringt, maar ze komen lastig door de Veense muur heen. In de tegenstoot weet Pim Goossens nog een keer een gevaarlijke voorzet af te leveren, maar de instormende Joey Lokasi kan niet bij de bal om af te werken. In de 103e minuut een schot van Sparta Nijkerk dat rakelings over gaat en 2 minuten later een grote kopkans die via het lichaam van Melle Mandemakers over de achterlijn gaat. Uit de daarop volgende hoekschop is het dan eindelijk raak voor de thuisploeg. Deze wordt met de kop afgewerkt en dat brengt de stand op 3-2. Snel na de kantwisseling valt het doek definitief voor Achilles Veen als Sparta Nijkerk de stand naar 4-2 brengt en daarna Philippe van Arnhem ook nog eens geblesseerd het veld moet verlaten en er niet meer gewisseld kan worden. Na in totaal zo’n 135 minuten voetballen wordt er afgefloten. Sparta Nijkerk mag door naar het hoofdtoernooi van de KNVB Beker en Achilles Veen kan trots terugkijken op twee mooie wedstrijden in de voorronde waarvan de tweede helaas in de verlening verloren werd.

Hopelijk is iedereen zaterdag weer fit om de strijd aan te gaan met koploper in de Vierde Divisie B sv Poortugaal.

Mathijs Donatz, Luca den Heijer (76’ Sam Spijkers), Melle Mandemakers, Stephen Warmolts (106’ Kevin Vermeulen), Ayrton Statie, Fabian Korporaal, Jens Verschuren (81’ Mauritsio Helstone), Philippe van Arnhem, Jochem Scheij (76’ Tim van Broekhoven), Pim Goossens, Jari Koenraat (67’ Joey Lokasi)